Beneluxfinale Eindhoven 2019

Zaterdag 16 februari was het weer zover en mochten we voor de vierde keer naar de FIRST LEGO League Benelux Finale. In alle vroegte kwamen aan in het klokgebouw in Eindhoven. Het klokgebouw is een oude fabriek van Philips, waar tegenwoordig evenementen worden gehouden. De Beneluxfinale werd gehouden in drie grote hallen: één voor de alle pits, één voor alle jureringen in kleine witte tenten en één grote hal voor de wedstrijden.


Voor de opening hebben we natuurlijk eerst onze pit opgebouwd. We hadden weer een mooie oranje gloed in onze partytent met mooie feestverlichting. Ook hadden we dit keer een mooie banner laten maken met daarop informatie over ons project, robot en core-values. Dit jaar was er op het science festival ook een activiteit van Cadmes, onze sponsor. We gingen daar ook even een foto maken. Daarna was het tijd voor de opening die best indrukwekkend was met zoveel mensen. Per provincie werden alle teams aangekondigd en daarna werd afgeteld voor de start.


Wij hadden als eerste onze jureringen: robotjury, core-values en als laatste projectjury. De jureringen waren in een soort partytenten, waardoor alles heel overzichtelijk was. Het had wel wat effect op geluid en de project-tent was erg donker. De robotjury liep goed omdat we alles goed konden uitleggen. We hadden wel iets te snel onze robot opgestart, waardoor de gyrosensor nog niet helemaal lekker liep. Gelukkig is dat voor de jury niet zo erg. In de Core Values jury moesten we op volgorde van huisnummer gaan staan. Omdat we meerdere teamleden hebben die broers of zus zijn, bedachten we dat we dan maar bij elkaar op de rug moesten gaan zitten. Dit werd door de jury als erg origineel gezien. Bij de projectjury liep alles zoals we hadden geoefend. Alle informatie was zo duidelijk, dat de jury bijna geen vragen had.


Kort na de jury-rondes kwam de kinderjury bij onze pit langs. Er werden vragen gesteld over hoe we als team samenwerken en hoe we omgaan met bepaalde situaties.


In het tweede tijdblok hadden we onze oefenronde en eerste ronde van de robotwedstrijd. De oefenronde liep best goed met 211 punten, de eerste echte ronde iets minder met 188. Wel stonden we daarmee voorlopig bovenaan. Er was nog tijd om goed met elkaar af te spreken hoe we het na de lunch iets netter zouden doen.


Tijdens de lunch hebben we verbinding gehad met team RobotBirds uit Griekenland. Zij hadden zaterdag ook een FLL-toernooi. Het was leuk om tijdens de Beneluxfinale echt met een buitenlands team in verbinding te staan. We hebben elkaar veel succes gewenst en afgesproken om elkaar nog te volgen. (De volgende dag hoorden we dat ze zich geplaatst hebben voor de nationale eindronde in Griekenland). Onze overburen, de SpaceCookies uit België, hoorden dat Joyce pas jarig was geweest. Ze kreeg spontaan een mooie taart in de vorm van een LEGO minifiguur.


De tweede en derde robotronde liepen niet vlekkenloos en we kwamen niet boven onze eerdere score uit. Inmiddels werd er door andere teams goed gepresteerd en eindigden we met de robotwedstrijd toch nog op een mooie vijfde plaats. De hoogste score was 260 punten van de Donut Slayers uit Delft. Die score zouden wij alleen met een bijna perfecte ronde gehaald hebben.Toen we terug waren in de pit, kregen we tot onze grote verrassing een kinderjury-award uitgereikt. Hier zijn we heel blij mee, omdat we nog nooit eerder een prijs van de kinderjury hebben gekregen. Bedankt kinderjury! Daarna kwam bij ons nog de volwassenjury langs voor de pitvisits. Er werden veel vragen gesteld over project, robot en core values en we konden er goed antwoord op geven.


Ook maken we een groepsfoto met “juf” Margo, met wie we 7 jaar geleden zijn begonnen aan FLL. We hadden haar speciaal uitgenodigd om onze laatste Beneluxfinale mee te beleven. Vervolgens liep het al tegen vier uur en was het tijd om op te ruimen. In afwachting van de prijsuitreiking werd er rond het podium nog een kahoot gespeeld met veel vragen over de ruimte, lego en andere weetjes. We speelden fanatiek mee en hadden best veel vragen goed. Puck werd uiteindelijk vijfde van bijna 400 deelnemers.


Toen was het tijd voor de awards. De spanning liep weer als vanouds op, zeker doen alle prijzen voor de robot-, project- en core values-categorieën vergeven waren. Tot onze vreugde en verrasssing werd onze naam genoemd bij de derde plaats Champion’s Award, uitgereikt door mevrouw Ottesen van LEGO uit Denemarken. We zijn super blij dat we onze FLL-tijd met zo’n mooie prijs mogen afsluiten. Felicitaties aan team MarsMellows uit Delft die de eerste prijs wonnen en de Donut Slayers met de tweede plaats.


Na de prijsuitreiking maken we een groepsfoto met alle ouders, grootouders en andere fans, die ons al die jaren zo trouw gevolgd zijn naar de wedstrijden. Als afsluiting eten we met het team en de ouders bij de “Woeste Burger”, vlakbij het klokgebouw. Het was een geweldige dag!!!

 

1 Comment

  1. Paulien van 't Westeinde

    top gedaan jongens en meiden, jullie hebben geschiedenis geschreven met zoveel ervaring en zo vaak in de prijzen!

    Reply

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *