TeamTip 00 – Complimentenrondje

Zien jullie de waarde van ieder teamlid even goed? Door deze oefening regelmatig te doen komen jullie dat zeker achter.                       

Downloaden als PDF: TeamTip 00 – Complimentenrondje

Deze oefening is heel geschikt om aan het eind van iedere bijeenkomst te doen.

Voorbereiding

Zet alle teamleden in een volgorde naar keuze. Dit zou leeftijd, lengte, zitplaats aan tafel of iets anders kunnen zijn.

Uitleg aan het team

Begin bij het eerste teamlid. Hij of zij moet nu een compliment geven aan de volgende in de rij. Dit kan over de bijdrage in deze bijeenkomst gaan of over wat diegene voor het team betekent. Daarna krijgt diegene de beurt om een compliment te geven aan de weer volgende in de rij. De laatste geeft een compliment aan degene die begonnen was.

kringgesprek

Variatiemogelijkheden

Als het team na een paar bijeenkomsten aan deze oefening gewend is, kun je de opdracht moeilijker maken. Vraag de teamleden om specifiek te zijn in hun compliment, dus niet alleen “je hebt goed meegedaan”.

Nabespreken

Was het moeilijk om iemand een compliment te geven? Hoe voelt het om een compliment te ontvangen? Wat is het verschil tussen iemand vertellen wat hij juist goed doet in plaats van vertellen wat iemand verkeerd doet?

Als je niet van tevoren weet aan wie je een compliment gaat geven aan het eind van de bijeenkomst. Hoe ga je dan tijdens de bijeenkomst kijken naar andere teamleden om ervoor te zorgen dat je op het eind iets positiefs kan noemen over iedereen?

Bron

Het idee van het complimentenrondje bestaat in veel teambuildingvormen, maar de oorspronkelijke herkomst is bij ons onbekend. Wij hebben het naar onze eigen behoefte aangepast.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *