We are the Champions!!!!

We vertrokken op 30 januari 2016 ‘s-ochtends in alle vroegte naar Venlo om te ervaren wat het is om aan de FLL-Beneluxfinale mee te doen. De locatie was fantastisch, een hele grote plantenkas die als evenementenhal dient. Het vele licht zorgde voor een open sfeer waarin alle teams elkaar konden bezoeken.

Na het opbouwen van de pit en de openingsceremonie moesten we meteen door naar de jury-ronde. Ondanks de gehorigheid (er kwam veel lawaai in de juryruimtes) waren we toch goed in staat om uitleg te geven over project, robot en konden we de teamoefeningen goed uitvoeren.

Kort daarna waren we aan de beurt voor de robotwedstrijden. Lars en Karel mochten als eerst om de oefenwedstrijd te doen. Dit was vooral om te kijken of alles het deed en om te wennen aan de andere opstelling. De tafels waren bijvoorbeeld lager dan op de regiofinale. Er was even paniek toen na de technische controle de robot uit ging. Bij het aanzetten was blijkbaar de gyrosensor in de war. De robot reed niet netjes in een rechte lijn, zoals we gewend waren. Gelukkig was het een oefenwedstrijd. Kort daarna de eerste wedstrijdronde met Joyce en Job. Deze ging meteen super. Alle missies lukten en er bleven maar vier blokjes in de sorteermachine liggen (24 punten). We hadden dus 629 van de mogelijke 653 punten op het scorebord staan. Dat voelde lekker.

In de twee pogingen daarna ging steeds wel iets mis; dieren niet helemaal in de cirkel, compost net gemist bij ophalen, aanraakpenalty, opzetstuk niet goed vast. Daardoor was steeds snel duidelijk dat het puntenaantal niet hoger was dan in de eerste ronde, hoewel we ook in ronde 2 en 3 hoog scoorden. Wel bleek dat twee teams net iets meer punten haalden. we kwamen uiteindelijk 9 punten te kort voor een overwinning in de robotwedstrijd.

Tussen de robotrondes was genoeg tijd om rond te kijken. Er waren interessante workshops en het was leuk om te kijken bij de andere teams. Toen de jury in beraad was, keken we naar de opname van FLL-Live, een soort TV-uitzending op internet (Livestream) waar allerlei onderwerpen over FLL en over het thema van volgend jaar aan bod kwamen.

Uiteindelijk was het tijd voor de prijsuitreiking. Degene die de prijs uitreikt verteld steeds eerst iets over het team dat de prijs gewonnen heeft. Er waren 20 prijzen in verschillende categorieën en een paar leek het eerst over ons te gaan, maar dan toch niet. (heel spannend). Aan het eind waren alleen nog de prijzen voor plaats 1 t/m 5 over. Niemand van ons ging er van uit dat we daar bij zaten. Het was tenslotte pas de eerste keer voor ons op de Beneluxfinale en de beste 50 teams van Nederland en Vlaanderen deden mee.

De schok, en daarna blijdschap waren enorm groot toen bleek dat we de eerste plaats behaald hadden: Champions Award Benelux 1ste plaats!!! We konden het niet geloven. Op weg naar huis hebben we steeds tegen elkaar gezegd: “hoe kan dat nou?”. Met een paar teamleden hebben we nog bij een McDonald’s restaurant nagenoten.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *